Fölningar 2014

Nu är det mindre än 3 månader kvar till årets första fölning är beräknad. Så här ser fölningslistan för 2014 ut:

Mars:
27 Uffo dräktig med Durrant

April:
6 Dolores dräktig med Don Primus
6 Deweiss dräktig med Don Primus
16 Ferlitzia dräktig med Dankeschön
22 Starfruite dräktig med So Perfect
22 Nouvelle dräktig med Don Primus

Maj:
5 Arwen dräktig med Homburg
13 Hi Fi dräktig med Dalwhinnie
14 Soraya dräktig med Floricello

Juni:
23 Charm (Fia) dräktig med Bretton Woods
29 Cadence E dräktig med Don Primus

Juli:
2 Gizella af Ekeby dräktig med Shooting Star

Sen har vi ett sto till i juni bokat för fölning hos oss, men hon har inte kommit än så har inte exakt datum för henne.

Ambra

Publicerat i Hästar, Jan-Ers | Lämna en kommentar

Hästinventering 2013-2014

Vi var jätte dåliga på att blogga 2013, får försöka bli bättre 2014. Förra årsskiftet gjorde vi en lite sammanfattning av våra hästar, tänkte försöka oss på samma sak i år.

Vi har i dagsläget 33 hästar på gården varav 12 är stuteriets egna, vi har även 4 som är borta och rids samt Gizella som ej flyttat hem ännu. Av dessa 33 är det 13 avelsston varav 11 är dräktiga, 8 nyblivna ettåringar, 5 tvååringar, 3 treåringar och 1 fyraåring samt 2 ponnyer och en 8-årig valack.

Kortare presentation och sammanfattning för våra egna, vad de roade sig med 2013 och hur planen ser ut för 2014. Tar dem i ålders ordning, äldst först.

Nouvelle f-94 e Magritte – Good Future – Kaliber
Har haft ett lugnt 2013 seminerades med Don Primus och tog sig med tvillingar på första brunsten, duktig veterinär lyckades klämma den ena och beräknad fölning är 22 april.

Deweiss f-98 e D-Day – Rex – Falstaff
Har även hon haft ett lugnt år. Tog sig på första brunsten med Don Primus beräknad fölning 6 april. Går allt bara bra med fölningen ska hon betäckas om. Hennes tidigare avkomma Silenzio, e Silvano, kom 2a i breedersfinalen för 7-åringar och debuterade Intermédiaire I med placering.

Kompis f-98 okänd härstammning
Tindras ponny och uppfostrare till unghingstarna. Sköter båda uppgifterna med bravur även om han som alla ponnyer måste busa till det lite ibland. Har hunnit med att åka på löshoppning, barnridning och andra upptåg och planen ser den samma ut för 2014.

Dolores f-02 e Don Frederico – Weltmeyer – Marco Polo
Fölade 1 april ute i snön, ett stoföl e Zuidenwind, Driva af Ekeby. Skulle semineras med San Amour men han var fullbokad när hon var klar för semin, så var även andrahandsvalet Bordeaux så det blev Don Primus även för henne, beräknad fölning 6 april. Går allt bra med fölningen ska hon semineras om.

Aniara f-03 e Akribori – Edinburg – Maraton
Fick en dotter efter Don Romantic, Ambra af Ekeby, det är få ston som lyser så mkt ”moderskärlek” som Aniara. Seminerades med Bretton Woods och tog sig på första försöket, tyvärr var hon tom på 90 dygn. Ska semineras till våren. Hennes tidigare avkomma Maximus af Ekeby, e Metall, fortsatte sopa banan med konkurrenterna på dressyrtävlingarna, fortfarande inte en enda start utan placering.

Cittadella f-06 e Rotspon u Chinella xx e Atlantic Boy xx – Rebell Fortuna xx
Sattes igång i början av året och har startat några pay and jump/ride under sommaren/hösten. Är nu hos Jennie Melin i Uppsala och vi hoppas se dem på dressyrbanorna till våren.

Fabina af Ekeby f-09 e Blue Hors Zack u Fabienne ELIT e Bernstein – Chagall
Fick sin första avkomma sista april, Fabrina af Ekeby e Carlton Hill VDL. Var en duktig mamma. Åreta stora äventyr blev elitfölauktionen på Flyinge, trotts att Fabina själv bara är 4 år så gick resa på 8 timmar, övernattning borta och visning strålande. Visades även exteriört i samband med fölmönstringen och blev belönad med 2 prestationsstjärnor. Är nu under igångsättning hos Renée och Johan på Ekbäckens Stuteri och matchas mot 4-årschampionatet nästa år.

Gizella af Ekeby f -09 e Okeanos u Ginella e Don Gregory – Rubinstein I
Köpte vi tillbaka under året har dock inte kommit hem till oss än. Fick sin första avkomma och seminerades om först med Tailormade Attention med det tog sig inte så det blev hingstbyte till Shooting Star och då tog hon sig, beräknad fölning 2 juli. Ev betäcker vi om, beror på hur fölningen går samt när hon fölar, vill ej ha för sena fölningar.

Donatello af Ekeby f-10 e Dionysos u Nouvelle e Magritte – Good Future
Var till Ekbäckes Stuteri i våras för vidareutbildning och visning på 3-årstest. Visades på Strömsholm i början av maj, genomförde visningen på ett bra sätt utan att få några topp poäng. Efter ett lång sommarbete har vi under hösten kört honom till Uppsala för ridning och där emellan jobbat honom får marken här hemma. Till våren väntar vidareutbildning och satsning mot 4-årschampionatet. Han är TILL SALU.

Highlight af Ekeby f-10 e Highcruiser u Ginella e Don Gregory – Rubinstein I
Var under våren hos Stall Deijfen för vidareutbildning och visning på 3-årstestet. Efter betet har han varit hos Mariah Enocsson Pålebo i Dalarna för vidareutbildning. Till våren väntar matchning mot 4-årschmapionatet. TILL SALU.

Bellmondo af Ekeby f-11 e Bellagio u Ginella e Don Gregory – Rubinstein I
Var skadad som föl och vi var lite oroliga hur han skulle hålla ihop men har varit helt fräsch hela året och inridningen gick som en dans. Nu har han vintervila och sedan väntar matchning mot 3-årstest till våren. TILL SALU

Corinth af Ekeby f-11 e Firenze u Cittadella e Rotspon – Atlantic Boy xx
Är inriden och löshoppad och har nu vintervila innan vidare matchning mot 3-årstestet. Hon är till salu så planen är inte att betäcka, men är hon inte såld och får diplom får vi väl se… TILL SALU.

Fabiana af Ekeby f-11 e Don Romantic u Fabienne e Bernstein – Chagall
Samma upplägg som för Corinth, men hon är inte till salu, Fabiennes sista föl och hon stannar hos oss som blivande avelssto.

Herkuels af Ekeby f-12 e Homme d’Honneur u Dolores e Don Frederico – Weltmeyer
Kastrerades i våras och har efter ett långt bete provat på lite löshoppning i höst, det gör han bra. Tillbringar vintern på lösdrift med kompisarna nästa höst väntar inridning. TILL SALU.

Casablanca af Ekeby f-12 e Don Romantic u Cittadella e Rotspon – Atlantic Boy xx
Samma upplägg som för Herkules. TILL SALU.

Driva af Ekeby f-13 e Zuidenwind u Dolores e Don Frederico – Weltmeyer
Fick 48p på fölmönstringen och kvalade till riksfölet, vi var dock på bröllop den helgen så kunde ej visa henne där. TILL SALU

Zolo af Ekeby f-13 e Blue Hors Zack u Ginella e Don Gregory – Rubinstein
Ej visad på fölmönstring då hans mamma inte var helt fräsch. Planen för 2014 är ett långt hingstbete och sedan rådgivande bedömning till hösten. TILL SALU

Följande hästar är inte kvar i vår ägo men har varit med under delar av 2013:

Ginella f-98 e Don Gregory – Rubinstein I – Inschallah x
Fick ett hingstföl e Blue Hors Zack, Zolo af Ekeby. Tyvärr fick hon avsluta sina dagar i slutet av året pga skimmelcancer.

Ambra af Ekeby f-13 e Blue Hors Don Romantic u Aniara e Akribori – Edinburg
Såldes till Mariah Enocsson Pålebo som tränade Aniara under flera år. Fick klass 1 på fölmönstringen. Står fortfarande kvar hos oss så vi kan gosa med henne ett tag till.

Fabrina af Ekeby f-13 e Carlton Hill VDL u Fabina af Ekeby e Blue Hors Zack – Bernstein
Fabinas förstfödda, blev uttagen till Elitfölauktionen på Flyinge och såldes där till Christel Olsson. Blev även klass 1 på fölmönstringen. Flyttade till Skåne i slutet av året och rapporterna därifrån säger att allt går bra.

Det var lite kort om alla våra hästar. Är ni intresserade av någon av de som är till salu eller de väntade fölen så är ni varmt välkomna att höra av er.

Publicerat i Hästar, Jan-Ers | 2 kommentarer

God jul

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Hästar till salu

Saluhästar på gården just nu, både egna och uppstallade.

Föl:

Driva af Ekeby, sto född 1 april e Zuidenwind u Dolores e Don Frederico – Weltmeyer

Zolo af Ekeby, hingst född 24 april, e Blue Hors Zack u Ginella e Don Gregory – Rubinstein I

Fabrina af Ekeby, sto född 30 april e Carlton Hill VDL u Fabina af Ekeby e Blue Hors Zack – Bernstein – SÅLD

Don Ricardo II, hingst född 13 mars, e Dr House u Divine de L’Aube e Pik Donnerhall – Florestan I – SÅLD

1-åringar:

Casablanca af Ekeby, sto, e Blue Hors Don Romantic u Cittadella e Rotspon – Atlantic Boy xx

Herkules af Ekeby, valack, e Homme d´Honneur xx u Dolores e Don Frederico – Weltmeyer

2-åring:

Corinth af Ekeby, sto, e Firenze u Cittadella e Rotspon – Atlantic Boy xx

3-åringar:

Highlight af Ekeby, valack, e Highcruiser u Ginella e Don Gregory – Rubinstein I, ca 168 cm, inriden

Donatello af Ekeby, valack, e Dionysos u Nouvelle e Magritte – Good Future, ca 160 cm, inriden

Samtliga är regelbunder verkade, vaccinerade och avmaskade. De har gröna papper hos ASVH och är anslutna till Breeders.

De yngre kan stå kvar hos oss tills det är dags att rida in.

Varmt välkomna att höra av er för mer information.

0731-531 678 Sara

0702-67 08 08 Magnus

0224- 745 044

ekebystuteri@gmail.com

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Driva af Ekeby

Dolores hade vaxproppar på söndagmorgonen och höll oss vakna större delen av natten mellan söndag och måndag med att vanka runt i boxen och lyfta på svansen. Men framåt morgonen lugnade hon ner sig och var mkt bestämd om att hon skulle också ut i hagen. För säkerhet skull så släppte vi inte ut henne i stoflocken utan hon och Aniara fick gå i varsin padock som vi ser från huset. Vi äter frukost och håller koll på damerna genom fönstret men de står och solar och verkar nöjda med livet. Då Magnus tittar ut och utbrister Dolores fölar! När vi kommer ut har hon redan lagt sig ner och två hovar och en mule är ute, så inte läge att försöka få in henne i stallet. Vi laddade upp med haddukar och filtar ute i hagen och hjälpte till att lirka ut fölis som inte riktigt hade roterat hela varvet runt utan försökte komma ut liggandes på sidan istället för på magen.

Helt ny i världen!

Väl ute hjälpte vi till att torka och lindande in både mamma och dotter i filtar så fick de liggan en stund så navelsträngen inte går av innan det blev att åka skottkärra in till värmen i stallet. Lilla damen tyckte dock att skottkärra det var under hennes värdighet och vi fick hålla kvar henne där så hon inte hoppade ur på vägen in.

Inne i värmen och äter nappflaska.

Ute med mamma ca 5 timmar gammal.

Namnet blir Driva af Ekeby, är man född i en snödriva så…. Till skillnad från storebror Herkules som har bläs och höga strumpor runt om så är Driva helt brun med bara lite vitt på ett framben.

Publicerat i Hästar, Jan-Ers | Etiketter , | 1 kommentar

Ridhästar

I söndags lastade vi Highlight och körde honom till Pernilla på Stall Deijfen för vidareutbildning inför 3-årstestet. När vi hade lastat av honom fortsatte vi till Segersta där vi hämtade upp ”Tompa” som varit några veckor på utbildning hos Mads, men nu är Mads i Frankrike och tävlar så då får Tompa kom till oss och vila ett tag. Han åker tillbaka till Segersta lagom inför 3-årstestet. Blev en lång dag i bilen, men vi hade vasaloppet på i radion på vägen bort och 5-milen på vägen hem så ingen nöd på oss :).

Även Donatello ska snart åka iväg på vidareutbildning. Han får skor på måndag sedan bär det av till Ekbäckens stuteri, nu har de flyttat från Valdemarsvik till Stavby utanför Uppsala så inte lika långt att åka som i höstas.

Alla 3 treåringarna är till salu, hör av er om ni är intresserade så berättar vi mer.

Här hemma är det ponnyerna som är ridhästar, Tindra är i en riktigt ”ridperiod” och vill helst rida varje dag. Kompis är en fantastisk barnponny, super snäll men ändå en ”räv bakom varje öra” så hon får lära sig att det faktiskt är levande djur det handlar om.

Deweiss har det lite jobbigt med pälsfällningen så hon vilar just nu.

Cittadella och Ellinor börjar komma igång ordentligt och fortsätter leverera positiva rapporter. Bild från i veckan då de hade varit ute och galopperat på vallen.

Här har vi skurat och desinficerat Divines box, hon är beräknad till på söndag men ser inte ut att ha några planer på att föla än. Det kan ändra sig fort på slutet så vi håller koll. Även Dolores och Aniara börjar närma sig fölning och där ser nästan Dolores mer fölningsklar ut än Divine. Får se om de väntar in varandra, tur att vi har 4 kameror och 3 fölvakter (2 birthalarm-gjordar och en med svettdetektor) så vi kan hålla koll på flera samtidigt.

På lördag kommer det en ny ettårshingst och så ska ”Hawaii-hästarna” Ciro och Colombine åka hem för nu har matte och husse kommit tillbaka till Sverige.

Sen var det det där med hingstval också… Någon annan som ska betäcka som har bestämt sig?

Publicerat i Hästar, Jan-Ers | Lämna en kommentar

Med hopp om vår

Idag har vi haft strålande solsken och flera plusgrader i solen, värre i skuggan, snön droppar från taken och hästarna fäller vinterpäls i mängder. Det finns hopp om vår! På Ekeby har även första lammen kommit yttligare ett säkert vårtecken.

Sedan sist har vi hunnit med en sväng till Segersta och lämnat Tompa för lite trimning hos Mads, allt går bra så han kommer snart tillbaka igen om han inte blir såld innan. Även Highlight och Donatello ska snart åka iväg för förberedelser för 3-årstest. Dessa är också till salu.

I fredags var Lennart här och vaccinerade igen, nu är alla grundvaccinerade mot botulism och stona som ska föla har fått påfyllning av stelkramp.

Annars går hjärnan på högvarv vad det gäller hingstfunderingar får se var vi landar när det är dags att seminera. Måste börja med att bestämma vilka ston som ska semineras. Dolores och Aniara ska semineras bara årets fölningar går bra och Deweiss och Nouvelle. Sen är det Fabina och Cittadella som antingen ska ridas eller semineras. Ellinor är super nöjd med Cittadella så lutar nog åt at hon ska ridas iallafall.

Förra helgen var Magnus lillasyster Michaela här med kameran, blev lite bilder även om vädret då inte var lite trevligt som idag.

 

Publicerat i Bilder, Ekeby, Hästar, Jan-Ers | 1 kommentar

1 år sedan..

.. vi flyttade från Ekeby till Jan-Ers! Tänk av fort tiden går, samtidigt känns det som vi bott här i all evighet. Förra året var det – 22, i år var det strålande sol och – 2. Vi firade med att fika i solskenet med trevliga grannarna. Innan fikat red barnen ponnyerna i padocken. Hela ponnyligan, fast denna bild är från i går då hann solen smita innan ridningen.

I veckan har vi även hunnit med 2 dagar med hovslagarbesök, 19 verkningar, 2 helskoningar och 4 halvskoningar blev det.

I fredags åkte både Ferentino och hans mamma Cittadella för att bli ridhästar. Ferentino kommer tillbaka på bete efter 3-årstestet. Rapporterna från Ellinor och Cittadella är att allt har gått bra och Citten verkar ta flytten och omställningen väl! Hon var väldigt okomplicerad att rida in en gång i tiden, men det var några år sedan nu.

Divine som fölar först har börjat fylla juver så årets fölningssäsong är inte allt för långt borta.

Avslutar med ett stort grattis till vår uppstallning Charm, Fia till vardags, och hennes matte Malin, Fia har blivit ELIT-sto och hennes avkomma Frans Andreo II e Sandreo är anmäld till bruksprovet i år, vi håller tummarna för att han blir godkänd!

 

Publicerat i Hästar, Jan-Ers | 2 kommentarer

Cittadella blir ridhäst

Cittadella var som vi berättade i förra inläggt inte dräktig så nu kommer hon att få bli ridhäst ett tag framöver. Ellinor som hade hennes storebror Romance ska låna henne över våren till och börja med, trivs de ihop så tar vi ett år i taget. Cittadella är inte riden regelbundet sedan 3-årstestet och hon är 7 år nu.

I fredags kom en ny inackordering, Divine de L’aube ett 4årigt svart sto e Pik Donnerhall – Florestan, dräktig med Dr House. Beräknad fölning är 10 mars så hon blir först ut i år. Ägare är Ida Lindh. Ett mkt snyggt sto som har landat här på ett bra sätt. Det kommande fölet är till salu, hör av er om ni är intresserade så vidarebefodrar vi kontakten.

Imorgon är det hovslagar dags och på tisdagkväll har Pavo foderföreläsning på Tuthammarens ridcenter i Uppsala.

Publicerat i Hästar, Jan-Ers | Etiketter | Lämna en kommentar

Dubbla veterinärbesök, födelsedagskalas och nya inackorderingar

I torsdags fick vi två nya inackorderingar, welsh mountin stoet Molstabergs Colombine och PRE valacken Ciro, de ska bo hos oss till mars medans matte är på Hawaii i jobbet (med minus 23 i termomentern i lördags kan man fundera om man valt rätt jobb…).

Fredagen var Tindras födelsedag och vi hann med lite tårta innan hon åkte till dagis och vi fick besök av Anna-Lena Hellqvist från Distriktsveterinärerna i Fjärdhundra. Började med därktighetsundersökning av Cittadella, hon hade tvillingar i sommras där veterinären klämde den ena, vid 45-dygnskontrollen såg vi inget hjärtljud på den kvarvarande, men då det var försent att betäcka om så har vi avvakta med att kolla henne igen, tyvärr var hon inte dräktig.

Efter Cittadella blev det veterinärbesiktning på en av våra uppstallade där matte ville höja försäkringen innan vi avslutade med att kontrollera tänderna på 3-åringarna. Passar på att kolla dem nu under vintervilan innan det är dags att börja förbereda för 3-årstestet.

Lagom tills vi var klara med tänderna så kom nästa veterinär, Champis ägare Lennart Nilsfors. Så nu är alla fjolårsfölen färdiga med sin grundvaccinering och några av de äldre fick sin årliga dos mot botulism.

Lördag då var det 4-årskalas

En ponnytårta så klart!

Idag har det varit strålande vinterväder, soligt och 3-4 minusgrader. Både vi och hästarna har njutit av vädret. Tog en runda med kameran. Bilderna hittar ni här: vinterbilder!

På eftermiddagen kom Hanna och döttrarna och hämtade hem Deweiss hingstföl Best Choise. Nu hoppas vi han håller sig under ponnymåttet så kommer det bli en super fin tävlingsponny om några år!

Ett säkert vårtecken är att det börjar planeras för sommarbete. Vi har några bokade och några som ska komma och titta under veckan. Behöver ni sommarebete för i förstahand avelsston eller unghästar så är ni välkommna att höra av er, vi har plats för ett gäng till både inackorderingar och till betet i sommar.

Publicerat i Hästar, Jan-Ers | Lämna en kommentar