Fölmönstring i Svärdsjö och besök hos Charmör

Vissa dagar när man är ut och åker krånglar allt, vissa dagar bara flyter det. Lördagen var en sådan dag när allt bara flöt på som det skulle. Började i fredagskväll när vi skulle bada hästarna, inte alla föl som tycker det är så kul första gången. Florican tyckte det var lite konstigt men uppförde sig väl, Casablanca hon stod och vilade ena bakbenet och tyckte mest det var trevligt med lite uppmärksamhet. Kanske är sommarens regnande som gjort fölen vana vid vatten…

Fortsatte på lördagen med borstning och flätning, Florican fick dock vara utan flätor, hans man har Herkules tuggat lite för mkt på så den var för kort för att få till några flätor. Lastningen gick utan problem, första gången Florican åkte iom att vi inte har betäckt om Nouvelle. Resan gick bra och vi hittade fram utan problem.

Casablanca först in i ringen. I Dalarna får de föl som får 47p eller mer ingen kritik efter sin visning utan kallas in igen senare för championat. Så hon fick omdömmet ”detta ädla stoföl vill vi se igen”. Glad och nöjda gick vi ut och lastade på dem för lite vila och vatten medans vi visade Florican. Snälla medtävlare lät oss visa ett ekipage tidigare så vi skulle hinna byta hästar igen innan championatet. Men Florican fick omdömet ”detta vackra hingstföl vill vi se igen” så då fick vi angenäma problem, vi kan inte visa 4 hästar på en gången. Men snälla funktionärer hjälpte oss att fixa fram en visare till och Anders tog Cittadella, så var det löst.

4 gångartsföl gick vidare till championatet, så vi hade 50% av finalfölen. Casablanca var ensamt stoföl och blev med det bästa stoföl, hon blev 4a med 47p och följande omdömme:

Typ: Feminim, ädel – 8
Huvud, hals, bål: Vackert huvud, väl ansatt hals, välliggade bog, välformat ngt kort kors – 8
Extrimiteter: Ngt gracil, ngt tåvid vä fram – 7

Skritt: Taktmässig, vägvinnande – 8
Trav: Taktmässig, lätt, bogfri – 8
Galopp: Rytmisk, välbalanserad – 8

3a kom ett hingstföl e Sandro Hit med 49 p, sedan stod det mellan två hingstföl e Floricello och vinnare blev Florican med 50 p! Så sent som på fredagen tvekade vi om vi skulle åka med honom för att vi tyckte han rätat upp sig i kotorna och inte riktigt kom till sin rätt i rörelserna, tur att vi inte stannade hemma! Han fick följande omdömme:

Typ: Maskulin, harmonisk, långlinjerad – 9
Huvud, hals, bål: Väl ansatt hals, välformat ngt kort kors – 9
Extrimiteter: Välbenad – 8

Skritt: Taktmässig, vägvinnande, rörlig – 8
Trav: Taktmässig, luftig, vägvinnnade- 9
Galopp: Rytmisk, välbalanserad – 7

Roligast var att domaren kom fram efteråt och berömde för mkt fina hästar och om Florican sa han att det syndes att detta var en klasshäst redan när han klev in genom dörren! Han påtalade även att det syndes att där fanns mer att hämta i galoppen men för dagen är han tillväxtpåverkad.

Stort tack till Avelsföreningen Dalahästen för trevligt arrangemang och till Åke som hjälpte oss visa Casablanca i championatet!

Nu väntar riksföl på Strömsholm den 9 september.

Efter avslutad prisutdelning och fotografering lastade vi in hästarna och styrde mot Falun för att hälsa på Charmör. Marika som äger Charmör är ridskolechef på Falun ridklubb och hade fixat boxar i deras konvalicentavdelning så ston och föl fick en stunds välbehövlig vila medans vi fikade och fick se Charmör riden. Charmör är e Channon u Weissfee född 2008, Marika köpte honom av oss efter 3-årstestet förra året. Jätte kul att se hur han utvecklas och Marika satsar mot 5-års breeders nästa år. Marika hade skadat ryggen så vi fick se honom riden av en av hennes elever.

Filmer från fölmönstringen kommer när vi laddat över dem till datorn och upp på youtub.

Det här inlägget postades i Allmänt, Hästar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fölmönstring i Svärdsjö och besök hos Charmör

  1. Virpi Larsson skriver:

    Vad roligt! Stort grattis från oss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *