Klart för start men…..

För att avgöra vilken tröska jag ska välja, om det ska bli en ny, åkte jag till Tyskland i måndags för att titta på Claas.

Vi kom dock bara till industriområdet i Märsta…!?!

När vi hade satt oss tillrätta i planet och säkerhetsgenomgången var avklarad berättade kaptenen att vi var klara för start men det hade runnit fram vatten på golvet i främre ”köket” och reparatör var tillkallad. Efter 45 minuter kunde vi starta. Efter ytterligare 45 minuter hördes kaptenen återigen i högtalaren: ”En olycka kommer sällan ensam och nu får vi inte upp trycket i kabinen tillräckligt för att stiga till marchhöjd. Vi är påväg tillbaka till Arlanda där vi landar om 35 minuter”. Vår grupp från Lantmännen Maskin vart skjutsade till ett hotell på Märsta industriområde, fick både mat, öl och en oplanerad men trots allt trevlig kväll.
Bussen gick tillbaka till Arlanda 5.30 och nu gick allt som det skulle. Vi anslöt till det planerade programet och fick se Claas centrallager i Hamm och ett studiebesök på Pott´s bryggeri. Onsdagen började i Harsewinkel med information om Claas historia och utveckling i deras Technoparc. Fabriken, med 40 ha under tak, var bullrig men inte så smutsig. Här stansades plåtarna vilket bullrade mycke värre än i New Hollands fabrik där de använde laserskärning. De färdigsvetsade detaljerna gick på en mycket lång transportkedja till rengöring och lackering. Den kedjan skramlade också mycket och då den gick i taket på en tredjedel av lokalen vart det bullrigt över allt. Efter lunch fick vi åka till Hof Loermann för produktgenomgång av de maskiner man var speciellt intresserad av samt provkörning på en asfalterad slinga. Här fanns kanske 5 tröskor, 15 traktorer, 4 teleskoplastare och ett antal Jaguar-hackar. Uppskattningsvis fanns 1000 hästkrafter i motorerna per hektar på den här uppvisningsgården, medan vi på Ekeby har knappt 5. Flyget hem gick utan problem.
Vädret i Tyskland var runt 5 plusgrader och solsken. Här hemma är det 3 – 4 minusgrader och mulet med lätta snöbyar. Det är 4 – 5 cm snö på marken.

Tillträdet på nya gården närmar sig.

Anders

Det här inlägget postades i Allmänt, Jordbruk och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *